Mi página personal e íntima (L’illa)

La tipologia dels catalans, segons l’estudi “Valors tous en temps durs”

L’equip d’investigadors de la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE i la Fundació Lluís Carulla han elaborat l’estudi “Valors tous en temps durs”, que recull els resultats obtinguts en la darrera Enquesta Europea de Valors realitzada a Catalunya a 1.200 persones entre els mesos de maig i juny de 2009.
Sense entrar en consideracions sobre la tipologia de preguntes formulades als enquestats, l’estudi presenta una fotografia transversal de la societat catalana i confirma una tendència creixent cap a l’individualisme.

Pel que fa a l’associacionisme i al voluntariat, la recerca informa de l’augment de l’activitat del sector, però amb noves tendències: les entitats estan formades per un perfil de ciutadà cada vegada més clientelar i d’implicacions febles, de baix compromís (sobretot en les noves generacions), que participa en més entitats però està menys disposat a ocupar-se de la seva gestió.

L’estudi apunta també al creixement de les entitats esportives i recreatives, així com de les associacions que es dediquen a activitats educatives, culturals, artístiques i similars. També augmenten les associacions relacionades amb els nous moviments socials (defensa dels drets humans, respecte pel medi ambient i els animals, construcció de la pau…), un tipus d’entitats que presenten una estructura més jove. A continuació, creixen les associacions professionals, per la defensa del corporativisme.

L’augment d’aquestes tipologies d’associacionisme contrasta amb la situació dels partits polítics, sindicats i organitzacions religioses, que perden adscripció i s’enfronten a un envellint dels seus associats.

Un altre dels trets característiques generals que destaca l’estudi és la feminització de l’associacionisme, constatant la major implicació de les dones per sobre dels homes.

Més enllà de l’associacionisme, l’enquesta presenta les tendències de la societat catalana sobre altres temes:
– Diversitat de models de família, tendint a la creació de la família plàstica, on l’important és viure amb autenticitat.
– Igualtat de gènere i simetria dels rols home/dona ben après en la teoria, però poc estès en la pràctica.
– Declivi del model productiu català; el treball ja no té un paper central, cal fer-lo compatible amb altres activitats.
– Aparició de nous valors centrals: el temps de lleure, la família, els amics, …
– Desafecció pels polítics, no vers la política.
– Creixement del sentiment de pertinença nacional, desgast del model autonòmic i aposta per aprofundir en fórmules de més autogovern.
– Sensació de presència excessiva de persones immigrants, sense mostrar-ne rebuig, però sí competència sòcio-econòmica.
– Continuació del procés de secularització, però amb un augment de noves formes de religiositat no institucional.

D’altra banda, l’estudi classifica la població catalana en cinc categories, diferenciades pel seu sistema de valors: neoconservadors (28,4%), individualistes egocèntrics (10,8%), individualistes pragmàtics (16,4%), individualistes cívics (24,4%) i neomoderns (20%).

L’estudi “Valors tous en temps durs” resulta un pretext per conèixer-nos, millorar, treballar per convertir els valors tous en sòlids, avançar com a societat i preservar l’estat de benestar. I ens deixa un repte: plantejar-nos si per realitzar-nos personalment i amb llibertat, hem de dedicar també una part de la nostra vida a ajudar a construir un entorn, un país i un món millor.

http://www.cab.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=376:lassociacionisme-creix-i-es-feminitza-segons-lestudi-qvalors-tous-en-temps-dursq

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s