Mi página personal e íntima (L’illa)

El PP votarà hui en les Corts per a retallar la independència del Consell de la Joventut #sensejoventut

Solament amb els seus vots, i davant l’oposició no solament de la resta de partits presents en les Corts, sinó del mateix Consell de la Joventut que integra associacions juvenils de tot signe, el Partit Popular aprovarà hui una Llei de la Joventut amb la finalitat de difuminar el pes d’una de les últimes entitats autonòmiques en les quals no té un control partidista.

És un procediment clàssic de les pseudodemocràcies o dels governs amb voluntat de controlar la societat més enllà dels marges democràtics: desmantellar els teixits associatius i substituir-los per associacions subvencionades i teledirigides des del poder. A la Comunitat Valenciana, a dia de hui, queden pocs exemples de grans entitats amb pes social veritablement independents i, si tot segueix segons el guió previst hui en la sessió de les Corts, el Partit Popular possibilitarà que demà una d’elles, el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV), tinga menys pes.

Perquè seguint el model dels seus col·legues madrilenys, que amb Esperanza Aguirre al capdavant es van carregar fa un mes el Consejo de la Juventud de la Comunidad de Madrid, el PP valencià aprovarà demà una Llei de la Joventut amb el principal objectiu de rebaixar l’estatus jurídic del consell. No l’extingeix, com en el cas madrileny, però l’afebleix. “La llei sembla feta per a incrementar el control sobre el consell, que és de les poques institucions que no controlen”, comentaJosé Manuel Sanz de Joves d’Esquerra Unida, però el seu testimoniatge podria ser el de la major part de membres del CJCV, que van des d’associacions de scouts a sindicals, passant per les vinculades amb creences religioses o d’immigrants, i que es van posar d’acord per llançar un manifest rebutjant l’aprovació de la llei.

El CJCV és, com la resta d’estos consells sorgits amb la consolidació de la transició, una de les entitats amb un funcionament més transparent i democràtic del nostre Estat

I és que el CJCV és, com la resta d’estos consells sorgits amb la consolidació de la transició, una de les entitats amb un funcionament més transparent i democràtic del nostre Estat. Nascudes de l’autogovern, estos consells aglutinen altres consells locals que integren per la seua banda associacions juvenils de tot tipus però que compleixen uns requisits tant legals i de registre, com de respecte als altres. I en elles, totes les associacions integrants tenen el mateix pes, la qual cosa fomenta el respecte de la veu per les minories. La funció de tot este teixit associatiu és finalment exercir d’interlocutor de totes estes inquietuds i necessitats juvenils i els organismes competents.

Per què s’hauria, doncs, d’acabar amb açò? “Quan es treballa tan poc per la joventut, el que passa és que una organització independent com la nostra, que inclou totes la veus de l’espectre polític, no t’equivoques, acaba llançant un missatge crític; perquè és inevitable. I açò a alguns, encara que siga absolutament democràtic i la nostra funció, els molesta”, apunta Sanz. L’aprovació de la Llei de Joventut que portarà endavant hui el PP, retallaria la influència del CJCV (el principal delicte del qual és ser crític, perquè les seues opinions no són vinculants), i el paradoxal és que és el mateix CJCV el que fa temps que demana una revisió de la legislació.

No obstant açò, l’evolució d’eixa nova llei és curiosa. I és que després de demanar-se durant anys una llei que actualitzara la del 89, en 2006 l’IVAJ i el CJCV arribaven a un acord ple per a una nova Llei. No obstant açò, la destitució deMarcos Alós com a director de l’IVAJ per la seua afinitat amb el sector zaplanista del PP, va fer desaparéixer aquella Llei consensuada. La que ara es presenta és la tercera que el Consell de Camps proposa unilateralment. Les tres van rebre fortes crítiques, però aquesta vegada el PP, malgrat no comptar amb l’informe preceptiu del CJCV i del consell de l’IVAJ que exigeix l’anterior Llei per a la seua reforma, pretén traure-la endavant siga com siga.

Acabar amb el CJCV per via ràpida o lenta no és, malgrat tot, l’únic punt que contempla la Llei; que afig l’establiment de l’edat per a ser considerat jove entre els 14 i els 30 anys (ampliable als 35 en cas d’ajudes a l’habitatge i accés a plans d’ocupació), la creació d’un Observatori de la Joventut —potser l’alternativa adotzenada per a substituir el CJCV— i el canvi de nom de l’IVAJ per Generalitat Jove, un canvi de dubtosa utilitat però que generarà una important despesa econòmica per a reemplaçar una denominació per una altra en tots els punts que siga necessari.

http://www.linformatiu.com/nc/portada/detalle/articulo/el-pp-votara-hui-en-les-corts-per-a-retallar-la-independencia-del-consell-de-la-joventut

 


Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s